Zorunlu Psiko-Teknik
Ticari araç kullanan kişiler her 5 yılda bir yetkili psikoteknik merkezinden sağlık olduğunu gösteren psikoteknik değerlendirme raporunu almalıdır.
Ticari araç kullanan kişiler her 5 yılda bir yetkili psikoteknik merkezinden sağlık olduğunu gösteren psikoteknik değerlendirme raporunu almalıdır.
Psiko-Teknik Değerlendirme Nedir?
Psiko-teknik değerlendirme 2 aşamadan oluşan bir ölçme yöntemidir. Bunlardan ilki olan psiko-teknik testi; bireyle çalışma şartı arasındaki uygunluğun belirlenmesi için gerekli olan temel zihinsel, motor ve davranışsal becerileri bilgisayar aracılığı ile objektif olarak ölçmektedir. Psiko-teknik değerlendirmenin ikinci ve son aşaması psikiyatri uzmanı muayenesidir.
Psiko-teknik belgesine sahip olmak isteyen ya da psiko-teknik değerlendirmenin zorunlu tutulduğu bireyler, bahsedilen aşamaları sırası ile uygulamalıdır.
Psiko-Teknik Testi Nedir?
Psiko-teknik değerlendirmenin ilk aşaması olan psiko-teknik testi ortalama 1 saat 15 dakika sürmektedir. Test esnasında kişinin:
gibi ticari araç sürücüleri için önemli özellikleri ölçülmektedir.
İlk defa psiko-teknik belgesi almak ya da psiko-teknik belgesini yenilemek isteyen kişiler direkt olarak Sağlık Bakanlığı onaylı kurumlara başvurmalıdır.
Psiko-Teknik Testinin Amacı Nedir?
Psiko-teknik testinin dünyadaki kullanımı, yapılacak iş ile birey arasındaki uygunluğu ölçmeye odaklanmaktadır. Ülkemizde ise genel olarak sürücülere uygulanan psiko-teknik testi; Türkiye’deki trafik güvenliğinin artırılması için yapılan gelişmelere bilimsel açıdan destek olmak amacıyla geliştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda test, sürücülerin psiko-motor ve zihinsel becerilerini ölçmektedir.
Psiko-Teknik Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Kimler Psiko-Teknik Belgesi Almalı?
Mesleği sürücü olan kişilerin, standart sürücü belgelerinin yanı sıra, psiko-teknik belgesi alması zorunludur. Sürücü olarak para kazanan, yani ticari araç sürücülerinin, belirli aralıklarla psiko-teknik belgesi alıp mesleğe hala uygun olup olmadıklarını ispatlamaları gerekmektedir.
Genellikle ticari araç sürücülerine zorunlu olan psiko-teknik belgesi farklı iş sektörleri ve iş yerlerinde de işverinin talebi üzerine alınmaktadır.
Yüksek sürücülük yeterliliği isteyen mesleklerde görev alan kişilerin yanı sıra; sürücü belgesi 2918 sayılı kanunda belirtilen nedenlerle elinden alınan kişilerin de ehliyet iadeye yönelik psiko-teknik belgesi alması gereklidir.
Bunlara ek olarak şoför tanıtım kartı almak isteyen ticari araç sürücülerinin de öncelikle psiko-teknik belgesine sahip olması gerekir.
Psiko-Teknik Belgesi Ne Kadar Sürede Alınır?
Psiko-teknik testinin raporu, test bitiminde cihaz tarafından hazırlanmış olur. Akabinde psikolog Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde kişinin raporunu imzaladıktan sonra sürücülerin yapması gereken psikiyatri uzmanına muayene olmaktır. Psikoloğun imzasından sonra adayın psikiyatri uzmana muayene olmak için 45 gün vakti vardır. Bu süre içerisinde sürücü psikiyatri uzmanına ne zaman muayene olursa rapor da sürücünün e-devletine o zaman yansır.
Psiko-Teknik Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir?
Ticari araç sürücülerinin zaman içinde yıpranma ve hastalık geçirme olasılıklarını da göz önüne alırsak trafik için gereken zihinsel, motor ve davranışsal becerileri zamanla değişiklik gösterebilir. Bunu için sürücüler belirli aralıklarla psiko-teknik belgelerini yenilemelidirler.
Psiko-teknik belgesi alan sürücüler 65 yaşından küçük ise belgelerini 5 yılda bir yenilemeleri gerekmektedir. 65 yaşından büyük sürücüler ise psiko-teknik belgelerini yılda 1 kere yenileyerek 69 yaşına kadar psiko-teknik belgesine sahip olabilirler. Belirtilen zamanın geçmiş olmasına rağmen yenilenmemiş belgelerin yasal hakları bitmiş olacaktır.
Sürücüler cezaya maruz kalmamak için psiko-teknik raporunu aldığı kurumla bağlantıda kalıp belgelerini yeniletmeye özen göstermelidirler.
Psiko-Teknik Belgesi Yenilemesi Nasıl Yapılır?
Psiko-teknik belgesini yenilemek için tıpkı ilk alımda yapıldığı gibi sürücü simülatör testine ve ardından psikiyatrik muayeneye tabi tutulmaktadır.